Ecran complet

Lista imobile risc seismic

Vedeți mai jos lista cu imobilele expertizate din punct de vedere al riscului seismic și încadrate în clasa de risc seismic corespunzătoare. Atenție, conform ultimelor informații apărute în presa online, există imobilie expertizate dpdv al riscului seismic care nu sunt introduse în lista de mai jos! Explicația – conform site-ului hartablocuri.ro – ar fi aceea că primăriile de sector au efectuat expertizele însă nu au comunicat rezultatul acestora către PMB sau AMCRSS.

Atenție și la anunțurile conform cărora imobilele în care se vând apartamente (pe olx, publi24, basta.ro sau imobiliare) nu au risc seismic! Acestea nu au fost expertizate, din acest motiv nu apar în liste!

O primă verificare a anunlui de construcție a unui imobil o puteți face la prima vizionare a apartamentului: la garsoniere verificați suprafața: după 1977 acestea au devenit mai spațioase, cu suprafețe utile de peste 32 de metri doar camera; apartamentele cu 2 camere au fost dotate cu bucătării generoase, de formă pătrată; la cele cu 3 camere, dacă au 2 băi atunci știți sigur că au fost construite după 1977, cele 2 băi fiind un nou standard aprobat după cutremur. Dacă apartamentul are o singură baie, atunci este construit clar înainte de 1977, indiferent de ce spun alții.

În cazul în care doriți să cumpărați un apartament și nu știți cum să îl verificați dacă apare sau nu cu risc seismic, contactați-ne la 0744.868.377 iar noi vă vom ajuta cu verificarea acestuia!

Atenție! Vedeți mai jos clasele de risc și urgențele precum și ce înseamnă fiecare:

  • Clasa Rs I: clădiri care în situația unui cutremur de intensitate ridicată (de tipul celui din 1977) se pot prăbuși în totalitate sau parțial, cu pierderi umane și materiale însemnate;
  • Clasa Rs II: clădiri care cel mai probabil nu se vor prăbuși la un cutremur de intensitate ridicată, dar ar putea avea loc pierderi materiale importante, care vor conduce la imposibilitatea de a folosi acea clădire;
  • Clasa Rs III: clădiri care cel mai probabil rămân în picioare în urma unui cutremur de intensitate ridicată, dar unele elemente care nu au rol de rezistență se pot avaria;
  • Clasa Rs IV: clădiri care cel mai probabil rămân neavariate în cazul unui cutremur de intensitate ridicată și cu instalațiile interioare funcționale.

Categoriile de urgență U1,Uși U3 sunt acele clădiri expertizate în baza codului de proiectare P100-92 (normativ care este abrogat și nu mai este folosit). Categoria de „urgență” indică faptul că erau absolut necesare și obligatorii lucrări de consolidare într-o perioadă de timp cuprinsă în intervalul 2-10 ani.

Astfel, pentru categoria de urgență U1 trebuia intervenit în maxim 2 ani, din care 1 an era alocat pentru întocmirea documentației aferente. Pentru U2 trebuia intervenit în maxim 5 ani, din care 2 ani erau alocați întocmirii documentației, iar pentru U3 trebuia intervenit în maxim 10 ani, din care 5 ani erau alocați întocmirii documentației.

Categoria de urgență
U1 U2 U3
Durata de timp totală
2 ani 5 ani 10 ani
din care pentru întocmirea documentației 1 an 2 ani 5 ani

 

Categoriile de urgență U1,Uși U3 nu pot fi asimilate cu o clasă de risc seismic, fiind realizate la începutul anilor ’90 după un normativ care nu mai este în vigoare, iar durata de timp pentru punerea în siguranță a clădirilor este depășită.  

Dați clic pe link-ul de mai jos pentru a vizualiza lista imobilelor:

lista_imobilelor_expertizate_cu_grad_seismic_bucuresti
 

Conform datelor centralizate de Uniunea Europeană, orașul București este orașul din UE cu cel mai ridicat grad de risc seismic. Chiar dacă sunt imobile construite după anul 1977 și nu apar în listele cu risc seismic, asta nu înseamnă că, la un cutremur major acestea nu vor suferi degradări, avertizează specialiștii.

Compare listings

Comparaţie